O carte…o lume…o evadare,

E toamnă, una chiar frumoasă… se numară bobocii se zice, dar asta nu mă împiedică să mă gândesc la câţi boboci avem de numărat toamna… cred că destul de puţini ţinând cont de promavabilitatea de la BAC.
Şi pornind de la acest gând, vreau să vă împărtăşesc şi vouă o întâmplare care m-a marcart… anul trecut mai prin toamnă.

Eram într-un tren (…de navetişti…) un traseu scurt de 40 de minute, timp în care n-ai încotro şi te uiţi fie la peisaj, fie la vecinul obosit de vis-a-vis care joacă o carte sau bea bere cu amicii de pahar. Lume colorată cât cuprinde, de toate vârstele, naţiile şi culorile care în general se cunosc între ei şi poartă o converaţie de la un capăt la celalălt al vagonului. Dacă eşti puţin curios de caracterul uman cu siguranţă nu te plictiseşti 🙂 .
De data aceasta în faţa mea era un baieţel de vre-o 8 ani, tată-su’ fuma lejereanu lângă uşa vagonului, iar mamă-sa era lângă el. Din păcate în scurt timp am avut un sentiment contradictoriu de furie, neputinţă, frustare şi mai presus de toate de admiraţie faţa de copil.
Familia era puţin spus nevoiaşă…părinţii miroseau puternic a licoare Bachusiană, mai mult ca sigur că paharele au fost cam fără număr. Gândul mi-a zburat rapid la alocaţia copilului şi destinaţia ei…cel mai probabil în vre-o bodegă se sfârşeau puţinii banuţi ce-i mai dă statul pentru un copil. Deci sentimentul de furie m-a cuprins instant.
Dar eroul principal al poveştii mele este copilul…un puşti bruneţel cu ochii negri, ochi curioşi umbriţi de o cicatrice (sper ca a căpătat-o la joacă…refuz să cred altfel!).
Şi acum vine partea interesantă: copilul citea o carte de poveşti! Deşi poate vi se pare banal…da, bine..şi ce?!…veţi spune: Citea o carte de poveşti…asta fac copii! OARE?!!.
Aş fi vrut să vedeţi şi voi BUCURIA cu care acest copil citea!!! Parcă avea o comoară în mână. Nu şi-a ridicat ochişorii din carte tot drumul. Abia citea…buzele lui murmurau fiecare literă. Cred că era lumea în care putea evada!. Nu ştiu să mai fi văzut la cineva setea aceea de a citii.

Aş fi vrut să am în clipa aceea măcar o carte la mine să i-o pot da…am sperat că până cobor să plece mamă-sa de lângă noi să pot să-i dau ceva, nişte bani, ceva îmi spune că pe lângaă dulciuri şi-ar fi cumpărat sigur şi cărti. Cred că ar fi fost banii cei mai bine investiţi! Aşa că iată neputinţa, frustarea şi admiraţia ce m-au cuprins.

Îmi doresc să văd această dăruire şi satisfacţie de a citi la fiecare copil, să vezi bucuria de a-şi folosi imaginaţia, speranţa că poate să-şi depăşească condiţia chiar dacă s-a născut în locul nepotrivit …şi cred că atunci am avea o altă promovabilitate la BAC.

By Elena

Reclame
Acest articol a fost publicat în Diverse și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la O carte…o lume…o evadare,

 1. CrazyMan zice:

  Absolut magnific! Să sperăm că acel „puşti bruneţel cu ochi negri, ochi curioşi …” nu va ajunge să facă parte din excepţii! Să sperăm că încă vor fi citite poveştile care nouă ne-au animat copilăria! Să sperăm că nu vor deveni excepţii cei care citesc cărţi cu poveşti! Ar fi deprimant …
  Una din ideile promovate la Lecturile Urbane era chiar asta: să nu uităm să citim!
  Sunt ferm convins că puştiul evadase din realitate fermecat de povestea citită! Îmi aduc aminte (şi recitesc azi cu plăcere) cum mă furau din realitate peripeţiile eroilor mei din cărţile adolescenţei: Cei 3 muşchetari, Cavalerii Pardaillan, volumele lui Jules Verne …
  Oricum, să sperăm că un viitor contact cu lumea digitală a internetului nu îl vor „deturna” de pe drumul cărţilor!

 2. OnlyMe zice:

  Yah…, oricât de tehnologizată va ajunge lumea cred şi sper că se vor mai găsi (hai să le zicem) răzvrătiţi care să rasfoiască bătrâna carte.

 3. Chiar asta a fost o poveste în care am evadat cu plăcere…

 4. Jericho zice:

  Foarte interesanta povestea, chiar am observat ca pe tren se citeste destul de mult, oricum trenul merge incet si ai destul timp

 5. OnlyMe zice:

  Se citeşte, se evadează cu plăcere într-o carte corect, sper să mai aud asta şi peste ..câţiva ani.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s