Vara altfel, prin Arad

Zice-se că vara este vacanţelor prin excelenţă, o perioadă în care ritmul trepidant al oraşului parcă se diminuează, toşi cei aflaşi încă aici fiind doar cu gândul la vacanşe. Cei care rămân să slujească pentru un dinar „teoretic” au variante puţine de petrecere a puţinului timp liber.  Sau putem încerca o dedublare ceva? să fim şi la muncă şi în vacanţă. Nu putem păcăli timpul, asta e. Dar poate îl convingem totuşi să ni se alieze şi să ne ofere, alte şanse de a ne bucura de viaţă.

Despre strada Bariţiu, cei mai multi ştim că nu are foarte multe becuri. Unii mai răsăriti şi mai copţi mai ştiu că Bariţiu ăsta a fost cineva, cândva. Prea puţini îşi imaginează că în plină vară, acolo se poate simţi miros de cultură. Ca să fim români nu trebe’ musai sa parlim un mic si sa ardem o bere. La Teatrul de vara, în perioada asta, dăm pe gât o doză consistentă de cultură.

Miercuri, 31 Iulie a.c., ne-am bucurat de prezenţa pe scena Teatrului de Vară din Arad a unuia dintre cei mai apreciați artiști de origine română din lume, într-un spectacol cu titlul ”Cineacordeon” / ”Emy Drăgoi plays Charlie Chaplin”. Cunoscut la Paris drept “Regele jazz-ului la acordeon” Emy Drăgoi, mixeaza Ciocârlia cu Dansul Săbiilor sau Simfonia a V-a de Beethoven cu Ciuleandra.
Un român ne-a aratat ca Chaplin e meloman, că muzica românească sună la fel chiar dacă e traită la Paris, ca un acordeon îşi cere dreptul la aplauze atunci când se confundă cu artistul

Joi, acelaşi decor, aceleaşi reflectoare, aceeaşi scenă alţi artişti, alte aplauze. Şi toate astea într-un „manifest pentru sănătatea Pamantului„.Sărbătoarea ţine cinci zile, ba prin oraş ba prin judeţ 🙂 (Nădlac, Curtici, Şiria) şi se traduce prin muzică, dans, poezie şi recitaluri pe nisip.

Prima seara ne-a adus amintiri. Amintiri despre un om pe cât de enigmatic pe atat de cuminte, care şi-a terminat rostul pe Pamant. Generaţia în blugi de atunci iî ştia poeziile pe de rost. Cea de acum îl citeşte în cartea de istorie. Memento scurt …poate prea scurt si poate prea putin pentru un artist atat de mare.
Un pic de operă Felicia Filip), un pic de rock (Timpuri Noi), un pic de autohton (Doina Oltului), printre câteva premii care au scos în faţă arădeni cu suflet minunat.
Cel mai important spectator …Pământul, aştepta cuminte in backstage să se stingă lumina.

La final am facut cunostinta, ne-am prezentat, am iscalit in cartea lui de onoare si ne-am dat intalnire in alte dimensiuni sa descoperim impreuna ca „avem de toate”, şi mai bune şi mai rele / şi-a putea şi nu se poate / şi noroi şi stele. Am respirat adânc, e miros de viaţă în aer!. Muzica îi ajută pe oameni să trăiască mai frumos, aprinde lumina pentru nişte suflete minunate.

Deci, băi nenicilor, văzut, plăcut şi mă mai duc! să-mi culeg bonusul de cultură, (cu atat mai mult cu cat ca Horaţiu Mălăele vine la Teatrul de Vară chiar în prima reprezentaţie a lunii august în recitalul cu titlul „Sunt un orb” Nichita Stanescu, Topâr­ceanu, Păunescu, Emil Brumaru, etc… , un adevarat regal). sau poate dau o fugă pana pe ştrandul Neptun din Arad pentru un alt proiect interesant „biblioteca în aer liber„, ceea ce vă doresc şi vouă 🙂 .

12345678

 

 

 

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Arad, Diverse și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s